Honlap Részletes leírások, ismertetők Tapasztalatok, problémák, megoldások
Tapasztalatok, problémák, megoldások

 

Cégünk Magyarországon az elsők között kezdett a megújuló energiák területé tevékenykedni. Az eltelt időszak alatt szembesültünk számos gyakorlatban előforduló problémával, rengeteg tapasztalatot gyűjtve mindebből. Az elméleti ismérvek a munkáink során kiegészültek a feladatok megoldása révén kiforrott megoldásokkal, megállapításokkal, amelyekből itt néhányat be is mutatunk.

 

Áramtermelés hibrid rendszerekkel

Hazánk éghajlati sajátosságainak megfelelően alkalmazható eljárások közül az áramtermelésre, megújuló energiás eszközeiből leginkább a hibrid rendszerek váltak alkalmassá. Ez általánosan igaz az ország döntő részében. A rendszeren belüli szélgenerátor és napelem eszközök arányainak meghatározására van szükség, mert az eszközösszetétel nagymértékben hatással van a végleges árra, költségekre.

Míg a napenergia a statisztikai átlagokból viszonylag könnyen meghatározható, a szélenergia meghatározására a háztartási alkalmazások esetén ilyen módon nem prognosztizálható. Bár elméletileg léteznek széltérképek, ez a kis magasságokban egyáltalán nem alkalmazható és erőműi méreteknél is csupán felszínes tájékoztatást tesz lehetővé. Ilyen széltérképek pontos gazdasági alapot nem adnak.

 

A szélenergia hasznosításának létjogosultsága a háztartási méretű alkalmazásban, nagyban helyszínfüggő és objektív mérések elvégzése után javasolt. A felhasználó igénye a szubjektív megfigyelés következtében (fúj a szél) indokolt lehet, de az érzékelés szubjektivitása egyénenként változik. A szélgenerátorok gyártói egy megadott szélsebesség skálán teszik közzé a berendezés működési paramétereit, ami objektív adat. Ezért a megelégedettséget úgy érhetjük el, ha a szél sebességét objektíven meghatározva, szélsebesség méréssel rendelkezünk. Az időszaki mérésből az év többi részében előforduló szélviszonyok a meteorológiai állomások kisebb magasságú méréseihez igazodva párhuzamosan következtethetőek. A szélviszonyok szerint tudunk megfelelő szélkerék, szélgenerátor berendezést kiválasztani.

 

Amennyiben a mérések azt mutatják, hogy jó eséllyel alapozhatunk a szélenergiára, akkor a hibrid rendszeren belül túlsúlyba kerülhet a szélgenerátor eszköze, ami olcsóbbá teszi a rendszert. Amennyiben viszont az értékek kevésbé kedvezőek, a napelemek arányának fokozásával érhetünk el jobb összhatást. Tehát leginkább az arányok megfelelő megállapítása a cél.

 

Eszközök típusai és kiválasztása

Jellemzően két szempont szerint szoktunk dönteni. Egyik az ár, amit a pénztárcánk megenged, másik a minőség, ami általában többe kerül de hosszú távon kifizetődőbb. Az olcsóbb termékekről sajnos az a tapasztalatunk, hogy jóval gyengébb minőségűek is. Szélgenerátorokat is lehet olcsó ázsiai forrásból beszerezni, ugyanúgy, mint egyéb eszközöket, de tapasztalatunk szerint ez sokszor megbosszulja magát. Egy megfelelően megtervezett és kivitelezett eszköz hosszú éveken át kiszolgálja a felhasználót. Ebben az esetben sincsenek csodák. Az olcsóbb árak hátulütőivel valószínűleg csak később találkozunk, de akkor rendkívül bosszantóan hat ránk.

Más kiválasztási szempont alá esik, ha nem csupán egy eszközt, hanem egy rendszert szeretnénk megvalósítani. A rendszer összetevőinek kiválasztásához szintén egyfajta rálátás szükséges. Előfordul például, hogy a rendszerfeszültségek eltérőek az eszközöknél, így az egész rendszer nehezen hozható „közös nevezőre”. A leginkább használható rendszerfeszültségek a 12, 24, 48 Voltos rendszerek és az ilyen feszültségű eszközökben van jó minőségű berendezés választék. A magasabb egyenfeszültségű szélgenerátorok, már nehezen illeszthetőek rendszerbe egy szigetüzemű alkalmazás esetén.

 

Hálózatra táplálás vagy szigetüzem

Amennyiben van vezetékes áramellátásunk, lehetőség van a visszatápláló rendszert választani. Ennek jelentős előnye, hogy az energiatároló szerepet a hálózat veszi át, nincs szükségünk akkumulátorokra. Természetesen igény szerint tárolhatunk valamennyi energiát áramszünet esetére itt is.

 

Ahol nincs kiépített villamos hálózat, ott hagyatkoznunk kell az energiatároló akkumulátorok használatára. Az akkumulátorok élettartamát úgy növelhetjük meg, hogy az energiával gazdálkodva, nem merítjük az akkumulátorokat 50-60 %-os szintjük alá. A mélykisütés jelentősen lerövidíti az élettartamot.

 

 

Fűtés, melegvízellátás

Hazánk éghajlatán egy épület energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre fordított energia teszi ki. Az energiaárak növekedése indokolttá és gyorsuló ütemben gazdaságossá is teszi a megújuló energiák használatának e téren való alkalmazását is. A melegvízellátásnál már bevált napkollektoros eszközök használatával a fűtési igényt is kielégíthetjük egy különleges megoldással. A nap ingyenes energiaszolgáltató, amely nyáron többlet energiát szolgáltathat a téli időszak ellátásához. Szezonális tároló eljárással, megfelelő méretezéssel és speciális anyagok kiválasztásával lehetőség nyílik egy olyan fűtési rendszer megvalósítására, amely minimális mértékű pótlólagos tüzelést eredményezve hosszú távra megoldást ad.

 

Más megújuló energia alapú fűtési rendszerek használata esetén pl. biomassza kazánok alkalmazása mellett, amely a melegvízellátást is biztosítja a téli időszakban, a nyári melegvíz igény előállítását fagyálló nélküli napkollektoros rendszer is biztosítani tudja. A két rendszer párosítása ideális és olcsó hőenergia ellátást nyújt.

 

Minden hőenergia ellátó rendszer esetén az előállított hő megtartása és gazdaságos felhasználása további gazdaságosságot növelő tényező. Az épület határoló szerkezetek szigetelésével és az alacsony hőmérsékletű hőleadó rendszerek alkalmazásával (padlófűtés, falfűtés, stb.) jelentős eredmény érhető el.

 

A fűtés gazdaságossá tétele sokszor szintén helyszínfüggő lehetősége, ha a környezetünkben található és tüzelőként alkalmazható melléktermékeket hasznosítjuk. Beszerezhetőek az ilyen anyagok eltüzelésére alkalmas kazánok (szalmabála tüzelő, faelgázosító, aprítéktüzelő, pellettüzelő stb.) vagy vízteres kandallók.

 

A hőszivattyús fűtési mód megítélése szakmai körökben is vitatott. Bár az utóbbi időkben a figyelem középpontjába került ez a megoldás, a teljesség kedvéért alaposabban kell vizsgálni az alkalmazás előnyeit és hátrányait. A hőszivattyú részben megújuló energiaforrást hasznosít, másrészt a benne lévő kompresszor villamos energiát fogyaszt. Amennyiben ezt a villamos energiát szintén megújuló forrásból biztosítjuk, úgy elmondható, hogy kizárólag környezetkímélő módon járunk el. Az ilyen megoldás hátulütője, hogy a hőszivattyú villamos energia igénye olyan nagy, hogy az annak előállítására szolgáló és ezáltal megnövelt kapacitású szélgenerátoros vagy napelemes rendszer bekerülési költsége láttán bármely más fűtési eljárás gazdaságosabb. Amennyiben viszont az üzemeltetéshez szükséges villamos energiát a hálózatból vételezzük, megmarad a szolgáltatóktól és a fosszilis energiahordozóktól való függőség is.  A megoldásnak természetesen vannak kiváló alkalmazási területei. Ilyen például, mikor egy épület fűtése mellett egy másik helység hűtési igénye egyszerre jelentkezik. A hőszivattyús fűtés hatásosságát nagymértékben befolyásolja a berendezés teljesítményfaktora (COP) és az üzemeltetéshez szükséges villamos energia ára. Mivel a villamos energia árára hazánkban a gáz árak jelentősen hatnak, a fajlagos költség, jellemzően így alakul:

villamos energia ára : gáz ára 3:1 . Mindebből látszik, hogy akkor lehet gazdaságos a hőszivattyú, ha annak teljesítményfaktora (COP) jelentősen meghaladja a 3-as értéket.

 

Ipari méretű energiaellátás lehetőségei

Olyan esetben, ha egy ipari létesítmény villamos energiát használ, ehhez egy előre meghatározott lekötött mennyiséget vásárol. Ennek a lekötött mennyiségű fogyasztásának csökkentésre úgy is van mód, hogy egy beépített energiatermelő eszköz vagy eszközrendszer szigetüzemben biztosítja az ellátást, úgy, hogy az időközönként megjelenő megújuló energia egyből felhasználásra kerül a saját hálózatba való betáplálással. Ennél a megoldásnál nem szükséges az energiát sem tárolni, sem visszatáplálni, mivel egy állandó fogyasztást csökkentünk az időszakonkénti áramtermelés szerint. A megoldás egyszerűsíti az ipari kategóriába sorolt eszközök (szélerőmű, naperőmű) felhasználási lehetőségét, mivel a visszatáplálás elmaradásával a hálózati rendszert nem terheli a bizonytalanul megjelenő energia. Megfelelő méretezéssel és előzetes mérésekkel viszonylag pontosan meghatározható egy adott időszakban megtermelhető energia, így a szerződésben lekötött, külső hálózatból való vételezési mennyiség csökkenthető. Biztonsági tartalékként egy rövid idejű villamos energia tárolás kiegészítheti a rendszert.

 

..folytatjuk..

 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting