Honlap Részletes leírások, ismertetők A napkollektor
Napkollektor

 

A napkollektor a nap sugárzó energiáját hőenergiává alakítja. Ezt a hőenergiát használhatjuk melegvízellátásra, medencefűtésre vagy épületfűtésre egyaránt. Alapvetően két napkollektor típus terjedt el az utóbbi időben. Egyrészt a sík kollektor, másrészt a vákuumcsöves napkollektor.

 

                     

 

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik típus alkalmasabb hazánk éghajlatán a hőenergia gyűjtésre. Mérési tapasztalatok szerint mindkettőnek megvan a létjogosultsága. Úgy tűnik, hogy a téli félévben a vákuumcsöves a nyáriban pedig a sík kollektorok teljesítenek jobban.

 

Mindkét típusnak van kizárólag a fagymentes időszakokra alkalmas olcsóbb kialakítása és a téli fagyban használható teljes szezonos rendszerváltozata is. A kizárólag fagymentes időszakra használható rendszereknél a hőátadáshoz nincs szükség fagyálló közegre vagy más technikai megoldásra, így a nyári időszakosan használt helyszínek esetén ez gazdaságosabb megoldást nyújthat.

 

 Előfordul az is, hogy a fűtéshez olcsó biomassza tüzelőanyagot használunk és a melegvízellátáshoz is elegendő hő keletkezik, Ebben az esetben a nyári melegvízellátást megoldhatjuk a fagyálló nélküli napkollektoros rendszerrel is, annál is inkább, mert ha a fűtést már nem használjuk, tehát a kazánt leállítottuk, így az már a melegvízellátást nem biztosítja. A kazán leállításának időszaka egybeesik azzal az időszakkal, amikor a használati melegvíz biztosítását a fagyálló nélküli rendszer már biztonságosan ellátja.

 

 

 

A napkollektoros rendszerek téliesített változatánál a fagymentességet a rendszerben lévő fagyálló folyadék vagy a több funkciót is betöltő, érzékelőkkel ellátott drain-back rendszerelem biztosíthatja.

 

                     

 

 

A napkollektoros rendszer bővíthetőségének megvannak a korlátai. Abban az esetben, ha a téli fűtésrásegítést esetleg teljes fűtést napkollektorral szeretnénk megvalósítani, úgy erősen megnövelt napkollektor felületet kellene elhelyeznünk a téli napenergia szegény időszak miatt. Az ilyen megnövelt napkollektor felület viszont a nyári időszakban hatalmas többlet hőenergiát eredményez, amelynek elvezetésére szükség van, a rendszer károsodásának elkerülése érdekében. Ilyen esetben a „fölösleges” hőenergiát medencébe vezetve, a medence használatának időtartamát elnyújthatjuk, akár több hónappal is.

 

Napkollektoros fűtést úgy is megvalósíthatunk, ha nem rendelkezünk medencével. Ekkor a megnövelt napkollektor felületből nyáron keletkező többlet hőenergiát egy szigetelt föld alatti tárolóba vezethetjük. Ezt szezonális tárolónak nevezzük. A tavaszi és őszi fűtéshez elegendő hőenergiát nyerünk a megnövelt felületből.  A téli fűtést egyrészt a nyáron elraktározott hőenergia visszanyerése biztosítja, másrészt a kollektorok téli napsütésből nyert energiatermelése. Extrém hideg időkben pedig a rásegítést bármilyen egyéb kazánból nyerhetünk, aminek üzemeltetése és fogyasztása jelentős mértékben lecsökken, mivel csak ritkán kell használnunk. Jelenleg ilyen módon fűthetünk a leggazdaságosabban hosszú távú működtetési lehetőséggel. A megoldás hazánkban még kevéssé ismert, de külföldön, kevésbé napsütötte országokban is eredményesen használják ezt az eljárás.

 

További információval, megrendeléssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

 

 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting