Honlap Részletes leírások, ismertetők A napelem
Napelemek

 

A napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokszor tévesztik össze a napkollektorokkal, pedig attól jelentősen eltérő hasznosításúak. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelemmel elektromos, míg a napkollektor hőenergia hasznosítás céljára szolgál.

 

 

A napelem működése a félvezetőkhöz hasonló. A Napból érkező fotonok, mint apró részecskék a napelem anyagába hatolva olyan fizikai változást hoznak létre, amely hatására az anyagból levált elektronok hasznosíthatók villamos energia felhasználására.

 

A napelem anyaga lehet kristályos szerkezetű, amely egyenletes belső térelrendezést mutat. Jellemzően szilícium alapanyagot használnak a gyártáshoz, amely bonyolult technológiai láncolatok folyamata végén válik használható végtermékké.

 

A kristályos napelemek jellemzően egykristályos (monokristályos) napelemek vagy polikristály napelemek. A monokristályos napelemek előállítási költsége a legmagasabb, de ez a magas hatásfokuk miatt kifizetődő. A polikristályos napelemeknél valamivel egyszerűbb így kissé olcsóbb előállítás technológia áll rendelkezésre. Hatásfokuk jellemzően megegyező az egykristályos napelemekével, bár felületük valamivel nagyobb az egyazon teljesítményre vetítve.

 

A legolcsóbban beszerezhető típus, egy merőben más eljárással készülő napelem. Ez a vékonyréteg vagy más néven amorf szilícium napelem. E típusnak a legkisebb a felületegységre vetített teljesítménye és hatásfoka. Ennek ellenére olcsó ára helyenként népszerűvé teszi. Leginkább épületbe integráltan vagy olyan helyen használják, ahol nem okoz gondot a helyszűke és a kristályos típusokhoz képest egységnyi felületre jutó harmada teljesítmény.

 

 

 

A napelemek által előállított villamos energia felhasználása történhet azonnal is, ha állandó fogyasztókat üzemeltetünk. Ekkor a saját ház, üzem energiarendszerébe csatlakoztatva betápláljuk, és egyből elfogyasztjuk. Amennyiben a fogyasztás időszaka nem esik egybe a napsütéses időszakkal, vagy kevesebb a felhasználási igény az előállított energiánál, akkor a közcélú hálózatra is visszatermelhetjük az energiát. Mindkét említett esetben olyan energia átalakító eszközinverter – rendszerbe állítása szükséges, amely a hálózattal való együttműködésre képes, így hasonló minőségű villamos áramot szolgáltat, mint a vezetékes ellátást biztosító villamos közszolgáltató.

 

Van sok olyan felhasználói igény is, ahol nincs bevezetve az áramellátás, így ebben az esetben valamilyen formájú energiatárolás szükséges, hogy naplemente után az „elraktározott” energiát használhassuk. Akkumulátorok használatával jelentős mennyiségű villamos energiát tárolhatunk a későbbi felhasználási időszakra. Csak speciális akkumulátorok alkalmasak a napelemes rendszerek jellemzően sok ciklusból (feltöltés-kisütés) álló használatra. Az ilyen akkumulátorokat a gyártók tipikusan ilyen célra fejlesztették ki.

 

 

 

 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting