Honlap Projektek Tanya, nyaraló, horgászház
Tanya, nyaraló, horgászház

 

Minden olyan helyszínen, ahol nincs vezetékes áramellátás és a kiépítés költsége a távoli rácsatlakozási pont miatt nem gazdaságos, érdemes megújuló energiát hasznosítva megoldani az áramellátást.

 

Amennyiben csak időközönként tartózkodunk a helyszínen, nyaraláskor, hétvégén, stb. akkor a rendszert úgy is megvalósíthatjuk, hogy kevesebb áramtermelő eszközt építünk a rendszerbe, mert azok hosszabb ideig termelhetnek és mi csak az ott tartózkodás rövid ideje alatt használjuk a tárolt energiát. Ezért a tároló kapacitás érdemes megnövelni és a termelő berendezések kapacitását pedig csökkenteni lehet.

Egyszerű példán keresztül könnyen megérthető a rendszer felépítése és működése. A hétköznapokon a rendszerbe épített napelem, szélgenerátor tölti az akkumulátorokat, majd a hétvégén 1-2 nap alatt elhasználjuk a hétköznapokon megtermelt energiát. Az ilyen típusú rendszer olcsóbban valósítható meg, mert néhány napelem vagy kisebb szélgenerátor elegendő lehet. Az akkumulátorok elhelyezhetőek egy zárt védett helyen, akár a föld felszíne alatt is. Hosszabb ott tartózkodás esetére kiegészítő áramellátó eszközt használhatunk vagy a mobilizálható energiaellátó rendszert is könnyedén telepíthetjük. E mellett a rendszer a nagyobb fogyasztás ideiglenes fedezésére, fogadhatja egy kisebb, olcsó aggregátor áramtermelését is. Ilyen jellegű felhasználási mód esetén jelentős mértékben spórolhatunk a kiépítés költségén.

 

Hasonló módon a melegvízellátást is megoldhatjuk akkor, ha a használat főleg a nyári félévben jelentkezik. A fagyálló nélküli napkollektoros rendszerek olcsóbban kiépíthetőek. A fagymentes időszakokban feltöltve hagyhatjuk a berendezést, amely kielégítő melegvízellátást nyújt.

 

Szintén szezonális jellegű megoldást nyújthat, ha az áramellátást növényolaj aggregátorral váltjuk ki. Az egész év során összegyűjtött használt sütőolaj kiválóan alkalmas a statikus növényolaj aggregátor üzemeltetésére. Így egyrészt villamos energiát, másrészt melegvízellátást is kapunk egy eszközt használva.

 

Amennyiben további információra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken!

 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting