Honlap Projektek Mobilház, rönkház
Mobilház, rönkház

 

Európában is egyre inkább ismert és használatos megoldás az ideiglenes vagy szezonálisan telepített mobilház, mely könnyen telepíthető és funkció betöltés után továbbszállítható. A mobilház alján lévő tengely és futómű által az ideiglenes felépítmény, igény szerint könnyedén áttelepíthető, vontatmányként egy következő felhasználási helyszínre. Kielégítő komfortot nyújt egy nyaralás vagy építkezés során az ott tartózkodóknak, de alacsony ára miatt, a hosszú távú ott tartózkodás célját is szolgálhatja.

Építési engedélyt nem kérnek a telepítéséhez, mivel nem számít építménynek, nem is tartozik az ingatlan fogalomkörébe. Kivitele és funkciói szerint viszont biztosítja mindazt, amit egy kisebb épülettől elvárhatunk, de annál összehasonlíthatatlanabbul alacsonyabb áron.

 

Az ideiglenes vagy állandó használati célra épített mobil vagy rönk házak teljes energiaellátását célszerű a megújuló energiák felhasználásával megoldani. Mobilházak esetén, az áttelepíthetőséget, olyan energetikai rendszert alkalmazásával lehet fokozni, amely a házzal együtt áthelyezhető a következő telepítési helyszínre. Napelemekkel történő ellátás esetén a tetőn hagyható az áramellátó eszköz, de az újbóli telepítéskor figyelni kell az épület tájolásának, napelemek miatti optimalizálására. Amennyiben az előtetőre szereljük a napelemet, úgy ez tartószerkezetként is funkcionálhat. Szélgenerátoros áramellátás esetén a mobil állványzat hasznos, mert szintén könnyen lebontható és áttelepíthető. Amennyiben a helyszín vezetékes áramellátással rendelkezik, hálózatra tápláló invertert is használhatunk, amely gazdaságosabb megoldást nyújt hosszabb távon. Más ellátatlan helyszínen akkumulátoros tárolást kell alkalmaznunk.

 

A rönkházak a végleges lakóhely igényét teljes mértékben kielégítő masszív épületek, amelyek kedvezően idomulnak a természetes környezetbe. Lényegesen olcsóbban felépíthetőek a hagyományos technikával kivitelezett házaknál. Egyes energetikai jellemzőjük kedvezőbb is, a kőházakénál. Amennyiben ilyen épületet használunk az már egy környezettudatos szemléletet is feltételez, amely a megújuló energiák használatával tovább fokozható. Ilyen épületet olyan esetben is választhatunk, ha azt környezet indokolja vagy az előírások nem engedik más hagyományos épület alkalmazását. Egyes szezonális turisztikai igények funkcióját is betöltheti egy-egy ilyen tetszetős kivitelű rönkház. A gyártás során az egyedi igényeknek megfelelő tervek alapján a gondosan kiválasztott, jó minőségű alapanyagokból előre legyártják és összeállítják a rönkházat. Ezek után újból szétszedik, majd a helyszínre szállítás után összeszerelik, végleges változatban. Egy-egy rönkház a megrendeléstől számított néhány hónapon belül elkészül és kőházhoz hasonlóan, hosszú évtizedeken át, használható.

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken! 

Utoljára frissítve 2008 június 02., hétfő 05:47
 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting