Honlap Energia, anyag és információ Múlt, jelen, jövő
Múlt, jelen, jövő
Cikk tartalomjegyzék
Múlt, jelen, jövő
Szén
A fejlődés ára
Összes oldal

…. , Szén, Kőolaj, Földgáz, ….?

Régmúlt

 

Az emberi energiafelhasználás kezdetben egyszerűen alakult. Az élet fenntartásához elegendő élelmiszer szükséglet, tápanyag megszerzése és a hideg időszakokban a melegedéshez a természetből elvett, gyűjtögetés, vadászat által megszerzett javak elegendőek voltak. Az ember, szinte folyamatos vándorlása által próbálta keresni az ideális helyszínt az életteréhez ideális feltételeket nyújtó területet. A fejlődés során lassan megismerkedett a tűz nyújtotta előnyökkel, amely bár kezdetben félelmetesnek tűnt, de meleget is adott és megpuhította a húst.

                                         

 

A puhább húsból gyorsabban és több tápanyaghoz lehet jutni, kevesebbszer kell vadászni, a tüzet, ha meggyújtani nehézkes, őrizni szükséges. Mindez arra ösztökél, hogy ritkábban változtassa helyét, keressen megfelelő védelmet nyújtó lakhelyet és ott legyen mindenből elegendő vagy annál is több.

 

A szén előtt..

 

Ahogy a történelem folyamán kialakult a letelepedett városi életforma, ennek az is következménye lett, hogy a napi szokásos életvitelre és a fűtési energiaigényre használt fát egyre nehezebben, távolabbról lehetett beszerezni. Fogytak a közeli és az egyre távolabbi erdők is, drágábbá vált a beszerzés. A XIII. századra olyan kritikussá vált a helyzet, hogy korlátozták és büntették a favágást. E súlyos hiánynak csak a következő évszázad pestis járványa tudott végetvetni, mert a népességcsökkenés következtében újranőhetett a faállomány.

 

 

Nem tartott sokáig az újranőtt állomány sem, így egy újabb évszázad múltán ismét jelentkeztek a hiánytünetek, így megint csak a leggazdagabbak tudtak tűzifához jutni.

 

A hiány pótlását a megnövekedett energiaigényt a szén kitermelése látszott megoldani. Ez egyszersmind a világ, gazdasági átalakulásának elindulását eredményezte.

 Utoljára frissítve 2009 szeptember 25., péntek 18:43
 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting