Honlap Energia, anyag és információ Káros környezeti hatások
Környezeti hatások
Cikk tartalomjegyzék
Környezeti hatások
Nukleáris szennyezés, felmelegedés
Elsivagosodás
Ózonlyuk, hulladék
Összes oldal

 

Földünk egyre szaporodó lakossága az energiaiparral szemben is jelentős igényt támaszt. A világ fejlettebb részén az energiafelhasználás mértéke messze meghaladja a szegényebb régiók fogyasztását. Az életszínvonal egyik jellemzője az, hogy az energiaforrásokból mennyire részesedünk. A globális fejlődés fenntarthatósága és a bolygónkon élők jövője szempontjából egyre sürgetőbbé válik, hogy változtassunk szemléletünkön az energia és anyag felhasználási szokásainkon. Ahhoz, hogy a változtatás igénye minél többekben tudatosodjon arra is szükség van, hogy tisztában legyünk tevékenységeink teljes körű hatásaival. Az energiafelhasználásnál érdemes megismerni azokat a következményeket, költségeket is, amelyek az energiával kapcsolatosak mégis más formában, másutt csapódnak le, mások fizetik meg annak árát. Ezek az externális költségek negatív externáliák és hatások.

 

Levegőszennyezés

 

A környezetszennyezés fő bűnöseként kikiáltott fosszilis energiahordozók felhasználásával keletkező káros következmények a levegő széndioxid, nitrogénoxid, kéndioxid koncentrációjának növekedése borús jövőképet fest. A levegőbe kerülő szennyező anyagok a savas esők által a növényzetben, erdőkben súlyos pusztítást végeznek. A légúti megbetegedések az egészségügyi költségek megnövekedése kapcsán is tettenérhetőek.

                                                                                         

 

Tengerek, óceánok szennyezése

 

Az energiahordozók szállítása során gyakran történnek balesetek, melyek következtében a természeti, környezet károk keletkeznek. Az elpusztult állatok, növények és az élőhelyek károsodása nehezen visszafordítható helyzetet eredményez. Mindez legtöbbször a gazdasági éltet is károsan befolyásoló folyamatot indít el.

 

                          

 

 Utoljára frissítve 2009 szeptember 25., péntek 18:32
 
Hunwind-r.hu, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting